Изборник Затворити

Еурофедоп одржава семинар на тему „Дигитализација и квалитет јавних услуга“ у Бечу, Аустрија, од 22. до 24. септембра 2021. године.

Председник Синдиката управе Србије и члан Извршног одбора Еурофедопа, Слађан Бобић – узеће учешће у раду семинара „Дигитализација и квалитет јавних услуга“

Било је време да се направи јасна разлика између рада у јавном сектору и рада у приватном сектору. Каже се да је приватни сектор динамичан, на врхунцу еволуције, где су направљени нови изуми, главна карактеристика јавног сектора била је доследност, поузданост, квалитет, у служби друштва, грађана и привреде.

Данас се та општа слика променила. Јавни сервиси су затворили јаз и сами постали динамични, усвајајући нове методе служења јавности и нове методе постизања тог циља радом.

Можда је у почетку постојало оклевање међу јавним службеницима да уђу у доба рачунара или, касније у еволуцији, прихвате далекосежну дигитализацију, тврдећи да јавни контакт никада не сме бити нарушен, али је у међувремену дигитализација освојила све слојеве друштва , укључујући и део где се грађани требају ослонити на државу како би осигурали напредак у области економије и благостање свих грађана.

Данас догађаји попут вештачке интелигенције и проширене стварности показују да напредак никада не престаје и да је важно да се ми као јавни званичници запитамо зашто, како и под којим условима националне владе треба да имају за циљ да не пропусте тај воз.

Еурофедоп чврсто верује у добробити добрих контаката са послодавцима и жељан је да сазна више о новим дигиталним достигнућима у здравству и поштанским услугама, полицији, одбрани, локалној и државној управи, правосуђу и затворима … Стварањем могућности за социјалне партнере делити визије, постаје лакше пронаћи заједничко разумевање, а ми заузврат можемо бити успешнији у одбрани интереса радника које заступамо.

Дигитализација такође утиче на начин рада синдиката. Желимо бити критични према начину на који синдикати јавних служби усвајају нове начине рада у складу са новим начинима рада (дигиталним) у друштву. Хоћемо ли преузети стил компаније или постоји разлика у начину рада синдиката?

У сваком случају, применом било ког новог развоја, потребно је очувати квалитет јавних услуга и, у идеалном свету, побољшати животе свих укључених страна, а не заборавити радну снагу јавних служби.