Изборник Затворити

ИНФОРМАЦИЈА са састанка у Министарству финансија одржаног 31.10.2018. године

На захтев Синдиката управе Србије одржан је састанак у Министарству финансија на коме су учествовали председник Синдиката управе Србије Његош Потежица, председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић и Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали са сарадницима.

  1. Закон о платама државних службеника и намештеника се неће примењивати у 2019. години, а примена треба да почне 2020. године;
  2. Поводом захтева за увећање зарада запослених у Републичком фонду за здравствено осигурање, Националној служби за запошљавање и Републичком геодетском заводу на коме је Синдикат инсистирао, да се запосленима у наредна два месеца изврши исплата увећања за 2018. годину у висини од 5% и да увећање зарада у 2019. години прати увећања осталих у државним органима и локалним управама Србије; Став Министарства је да повећање зарада за ове делатности буде исти као и код других, а да за 2018. годину нема увећања, због законског ограничења.
  3.  Закон о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава („Сл. гласник РС“ бр. 116/2014) ће бити стављен ван снаге до 2020. године , када ће бити извршено враћање 10% умањених зарада.
  4.  Зараде у 2019. години запослених у овим делатностима – државним органима, локалним управама, Републичком фонду за здравствено осигурање, Националној служби за запошљавање, Републичком геодетском заводу и другим службама и фондовима биће увећане за 7%.
  5.  Синдикат је тражио исплату једнократне помоћи свим запосленима у 2019. години и повећање дневница за службени пут у земљи до не опорезивог износа, а Министарство је прихватило изнете аргументе и у накнадним консултацијама известиће Синдикат управе Србије о ова два захтева.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.