Изборник Затворити

Одржана синдикална “Летња школа”

Под покровитељством Фонда за западни Балкан Синдикат управе Републике Српске у партнерству са Синдикатом управе Србије, Синдикатом управе и правосуђа Македоније и Синдикатом управе и правосуђа Црне Горе организовао је на Мраковици у периоду од 27.07. до 30.07.2018. године регионалну “Летњу школу” на тему „Приближавање Европске Уније младим радницима из региона – упознавање са добрим праксама и учење о радним политикама и мерама“.

Председник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић рекао је да синдикалним лидерима недостаје неформално образовање које се стиче кроз радионице какве су се одржале на Козари за 32 учесника из четири земље региона.

„Сви они имају формално образовање, али овде на конкретним примерима уче како реаговати у одређеним ситуацијама, како спречити и решити проблем ако до њега дође. Наш основни циљ и задатак је да оспособимо што више младих синдикалних лидера и да их едукујемо за синдикални рад“, рекао је Марић за новинску агенцију Срна.

Игор Живковић из Синдиката упрве Србије рекао је да су овакве едукације потребне управо из разлога синдикалне неактивности међу младима и да треба анимирати што више младих да препознају значај синдиката.

„Млади се све више одлучују да не учествују у раду синдикалних организација већ да самостално потписују уговоре с послодавцима, а последица је да немају адекватну правну заштиту и савете за заштиту права регулисаних законом“, рекао је Живковић.

Предраг Спасојевић из Синдиката управе и правосуђа Црне Горе рекао је да је проблем који тишти синдикализам, не само у региону, него у целом свету, то што млади или напуштају синдикате или им не приступају.

„Циљ ове школе је да укључимо младе као што је то некад било. Ми покушавамо да на тај начин вратимо синдикализам на старе стазе. Раније је учлањење у синдикат практично било `по дифолту`  кад се запосли постаје се члан синдиката“, навео је Спасојевић.

Он каже да је тада био потпуно другачији амбијент – није било ни синдикалног плурализма нити је учлањење било добровољно, а данас је то на потпуно другачијем основу и за чланство се мора борити.

Бојан Трипуноски из Синдиката управе и правосуђа Македоније рекао је да се у овој држави тренутно преговара о новом општем колективном уговору будући да овај документ није мењан од 2005. године.

„Имамо добар социјални дијалог након промене власти. Тренутно преговарамо са министарствима, а с друге стране радимо на подмлађивању чланства јер је просек око 50 година“, навео је Трипуноски.

У склопу дискусије о новим пројектним идејама представници Синдиката управе Србије су представили пројекте који су наишли на велику подршку и заинтересованост сродних синдиката из региона за заједничко учешће на истим.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.