Изборник Затворити

ПОЧЕЛИ ПРЕГОВОРИ О МИНИМАЛНОЈ ЦЕНИ РАДА ЗА 2022. ГОДИНУ

U prostorijama Unije poslodavaca Srbije danas su započeli tripartitni pregovori o minimalnoj ceni rada za 2022. godinu.

Kao što je propisano, pregovorima su pristupili predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sindikata i poslodavaca.

Na prvom sastanku predstavnici Ministarstva finansija su analizirali parametre za povećanje minimalne cene rada, dok će o konkretnim predlozima razgovarati na sledećim sastancima. Podsećamo da je ministar finansija, Siniša Mali, nedavno, gostujući u medijima, izjavio da država namerava sledeće godine da poveća iznos minimalne cene rada iznad 35.000 dinara.

Predstavnici sindikata su jedinstvenog stava da “minimalac” mora biti najmanje u visini minimalne potrošačke korpe, što bi značilo rast minimalne cene rada za oko 20%.

Stav poslodavaca, izražen i u anketi koja je sprovedena tokom leta, je da postoji potreba za povećanjem minimalne zarade, ali da su za to nužni ustupci države u pravcu smanjena poreza i doprinosa na minimalnu zaradu. Rast “minimalca” bi najviše mogao biti u visini procenjenog BDP-a što je oko 6%.

Pregovori tri strane traju do kraja avgusta. Naredni sastanci su zakazani za 23. avgust i 27. avgust 2021. godine. Ukoliko predstavnici države, sindikata i poslodavaca ne postignu dogovor, konačnu reč daće Vlada Srbije i to do 15. septembra, kada je zakonom definisan poslednji rok da se odredi minimalna cena rada za sledeću godinu.