Изборник Затворити

Потписан Посебан колективни уговор за запослене у управи

Београд, 15. март 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић потписао је данас са представницима синдиката запослених у управи Посебан колективни уговор о изменама и допунама Посебног колективног уговора за државне органе и Споразум о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за државне органе.

У саопштењу Министарства државне управе и локалне самоуправе наводи се да се тиме продужава важење Посебног колективног уговора на још годину дана (до 21. марта 2019. године), али и прецизирају поједине одредбе у погледу права и обавеза запослених у органима државне управе, аутономне покрајине и јединицама локалних самоуправа.

Ружић је тим поводом изјавио да је Министарство државне управе и локалне самоуправе у претходном периоду интензивно сарађивало са репрезентативним синдикатима, али и са другим државним органима и да је постигнут висок ниво сагласности око измена и допуна уговора.

Он је објаснио да се уговор продужава на годину дана јер ће се током ове године радити на изменама и допунама Закона о државним службеницима и на новом закону о платама државних службеника и намештеника, чије одредбе у значајној мери утичу на садржину посебног колективног уговора.

Наш договор са синдикатима јесте да започнемо преговоре за закључивање новог посебног колективног уговора за државне органе до почетка последњег квартала 2018. године, навео је министар.

Ружић је уједно изразио задовољство сарадњом коју Министарство у социјалном дијалогу остварује са репрезентативним синдикатима запослених у органима управе. Он је нагласио да је 2018. година кључна за преговоре са синдикатима свих запослених у јавној управи, јер нас очекује не само рад на посебним колективним уговорима, већ и на утврђивању критеријума за вредновање рада и учинка које захтевају нови прописи и реформа система.

Потписници Посебног колективног уговора о изменама и допунама Посебног колективног уговора за државне органе и Споразум о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за државне органе су и Синдикат управе Србије, Синдикат запослених у правосудним органима Републике Србије и Синдикат организација правосудних органа Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.