Изборник Затворити

СЕМИНАРИ

СЕМИНАРИ

ЛИДЕРСКЕ ВЕШТИНЕ И ЗНАЊА

Семинар о социјалном дијалогу и процедурама ( Српски Итебеј 12.март.2024.)

У Српском Итебеју, на Мркшићевским салашима, 12. и 13. марта је одржан семинар Синдиката управе Србије „Развој знања и вештина синдикалних лидера“.

Теме су : Значај и стање социјалног дијалога, Процедуре и вештине за успешно колективно преговарање, Важећи ЗОР и потребне измене, Примена Закона о штрајку у пракси и примена.

Модератор је секретар Већа СССС Зоран Михајловић, који је уједно уз правницу СССС и предавач.

Преузми: АГЕНДА

СЕМИНАР ЗА ПРЕДСЕДНИКЕ СО

Развој вештина и знања (Врњачка Бања 25.11.2023)

Семинар „Развој вештина и знања синдикалних лидера“ за председнике синдикалних организација Синдиката управе Србије одржан је 22. и 23. новембра у хотелу „Лидер С“ у Врњачкој Бањи у циљу трајног и систематског унапређења рада и знања синдикалних активиста.

Прецизније, циљ семинара је био да се председницима синдикалних организација, кроз адекватне и актуелне теме, омогући да се информишу и унапреде своја знања и вештине потребне у свакодневном синдикалном раду, а неопходне за заштиту и заступање права и интереса запослених.

Закључак:

  • Због тешке материјалне ситуације, која већ дуго траје, предложено је спровођење активности у смеру организовања протеста и доношење одлуке о ступању у штрајк, уколико досадашњи захтеви Синдиката не буду испуњени.
  • Нагласити да се оваквим платама и занемаривањем захтева Синдиката државни службеници омаловажавају и да се све више примећује проблем недостатка квалитетног кадра, проблем који ће се оваквим деловањем само продубљивати. Истакнуто је незадовољство социјалним дијалогом у Србији, посебно када се говори о преговарању око зарада, сто се у овој грани практично изгубило.
  • Наглашено је да је веома битно знати у којој мери се Синдикат поштује (односно не поштује) кроз социјални дијалог од стране Владе РС.
  • Такође, говорило се о томе да има доста младих људи који имају вољу да уђу у Синдикат, али им странка то не дозвољава.

Поред осталог, Слађан Бобић је још истакао да Синдикат управе Србије у последње две године има 40 организација које су се вратиле у систем.

Накрају, заједнички закључак учесника Семинара је био да је веома битно повезивање председника синдикалних организација, размена искустава и заједничко деловање. Овај скуп је био још један пут ка повезивању синдикалних лидера, међусобном упознавању,  јачању комуникације и подизању капацитета и снаге синдикалних лидера, а тиме јачању снаге Синдиката управе Србије.

Погледај: ВИДЕО

ЕУРОФЕДОП – БЕРТ ВАН КАЛЕНБЕРГ, генерални секретар

Извештај са Семинара – Пут у будућност (Београд, 17.01.2014)

Управо у тренутку када Србија почиње преговоре за улазак у Европску унију одржан је семинар током кога су говорници заједно са учесницима дискутовали о ситуацији у земљи на социјалном нивоу али и што се тиче социјалног дијалога али и радничких права и социјалног осигурања и изразили наду да ће се кроз преговоре животни стандард српског народа побољшати, више средстава ће бити доступно за социјална издавања а демократска организација социјалног партнерства у Србији ће се реализовати.

„СРБИЈА ПУТ У БУДУЋНОСТ“

Извештај Синдиката Управе

У Србији 17. јануара 2014. године је одржан Семинар међународног карактера на коме су учествовали еминентни представници Еурофедопа, чланице Еурофедопа са овог подручја (Синдикати управе, правосуђа и културе), представници синдиката управе, правосуђа и културе Југоисточне Европе и представници власти Републике Србије. Скупу је присуствовао 81 представник Синдиката.