Изборник Затворити

СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ, СИНДИКАТ БЕОГРАДА ОБЕЛЕЖИО 120 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Predsednik Sindikata uprave Srbije, Slađan Bobić na svečanoj akademiji povodom 120 godina postojanja Saveza samostalnih sindikata Beograda. Svečanost je počela izvođenjem državne himne i Internacionale, nakon kojih je pročitan Proglas i prikazan spot Sindikata Beograda.

Predsednik tog sindikata, Dragan Todorović, rekao je da je tokom svih ovih godina prisutna konstantna borba za radnička prava i bolji i pravedniji svet rada.

„Naše društvo je i dalje klasno podeljeno, a radnička klasa je još uvek na dnu lestvice. Materijalni i socijalni položaj zaposlenih je težak, a prisutna je i masovna migracija, posebno mladih, koju moramo zaustaviti i omogućiti im posao i bolje uslove rada i života, kako bi zajednički izgradili bogato i pravedno društvo“.

I danas je teško biti radnik i zato još snažnije, odlučnije i solidarnije moramo se boriti da on zauzme mesto u društvu koje zaslužuje, poručio je Todorović.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je istakao da je naš sindikat, zahvaljujući infrastrukturi, jedna od najboljih i najorganizovanih organizacija u zemlji, zahvaljujući čemu je tokom više od jednog veka uspeo da opstane i uspešno se bori za prava radnog čoveka.

„Sve ove godine obeležile su mnoge nedaće, političke i ekonomske krize, sankcije, ratovi, privatizacija, gašenje mnogih preduzeća i sektora..Ali, sindikat je ostao istinski borac za prava radnika“.

„Sada nas je pogodila i pošast u obliku pandemije, koja je promenila naše živote, poremetila vrednosti i ugrozila zdravlje i standardne oblike rada. Zahvaljujući našoj organizaciji, ali i odgovornom ponašanju države, uspeli smo da opstanemo i nekako se vratimo u normalne tokove života i rada. Pitanje je, međutim, šta će biti u budućnosti sa radnim mestima, koji će oblici rada biti dominantni, zbog čega nas čeka borba za svakog radnika i svako radno mesto“, zaključio je Orbović.

Gradonačelnik grada Beograda Zoran Radojičić je istakao da su sindikati izuzetno važne institucije u našem društvu.

„Tome svedoči i činjenica da su čak 42 odsto zaposlenih u gradskoj upravi članovi ovog sindikata“, rekao je Radojičić, istakavši da je njegov cilj, kao gradonačelnika, bolji život, ne samo radnika, već svih građana Beograda.

Ministarka za rad zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je rekla da je zajednički cilj vlade, poslodavaca i sindikata obezbeđivanje većih prava radnika i njihovog boljeg položaja na tržištu rada.

Učesnicima skupa se, putem video bima, obratila i koordinator Evropske mreže sindikata glavnih gradova Kristina Teokari, koja je najavila još bližu saradnju i solidarnost sindikata u narednom periodu.

Na svečanosti su uručene plakete, kao i Prvomajska nagrada „Majski cvet“, koju Savez samostalnih sindikata Beograda dodeljuje tradicionalno povodom Prvog maja, Dana rada.