Изборник Затворити

БЕЗ ДОГОВОРА ОКО КОРЕКЦИЈЕ МИНИМАЛЦА ЗА ОВУ ГОДИНУ, ВЛАДА ПРЕДЛОЖИЛА ПОВЕЋАЊЕ ЗА 2024. ГОДИНУ

На данашњем састанку између преговарачких тимова репрезентативних синдиката, владе и послодаваца није постигнут договор око минималне цене рада.

Преговори су прекинути јер није испуњен захтев синдиката да се прво преговара о корекцији минималне зараде за ову годину, па тек онда о новој цени „минималца“ за 2024. годину.

Представници Министарства финансија су данас предложили да минимална цена рада за 2024. годину буде повећана за 17,8 одсто, односно да буде 47.154 динара.

Они су, такође, предложили да се послодавцима повећа неопорезиви део зараде са 21.000 на 25.000 динара.

Представници Савеза самосталних синдиката Србије и данас су поновили став да се прво преговара о повећању минималне цене рада за ову годину, као и да се “минималац” изједначи са минималном потрошачком корпом.

Када то буде учињено, што је било и обећање министра финансија, СССС ће почети преговоре око повећања минималне зараде за идућу годину.

Разрешење ове ситуације би могло да буде на колегијуму Социјалног економског савета, заказаном за уторак, 29. августа, у просторијама Савеза самосталних синдиката Србије, на којем би требало да буде присутан и министар финансија Синиша Мали.

Извор: СССС