Изборник Затворити

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА НИША СЕ САСТАЛА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА НАШЕГ СИНДИКАТА

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се јуче са представницима нашег синдиката, које је предводио председник Слађан Бобић.

Том приликом председник Бобић је похвалио рад организације Синдиката градске управе у делу активности на побољшању положаја запослених, што у материјалном, што у организационом смислу. Он је истакао да градска општина Ниша има потписан квалитетан КУ који се примењује и реализује, а односи се на све запослене.

„Могу да кажем да сам на данашњем састанку препознао један јако квалитетан социјални дијалог. Знамо да су плате изузетно мале, као и да је локална самоуправа интервенисала кроз један вид новчане једнократне помоћи. Надам се да ћемо наставити у том правцу, да помогнемо запосленима“, казао је, између осталог, Слађан Бобић.

Градоначелница је потврдила да су запослени у градским и општинским управама добили финансијску помоћ 40.000 динара, јер више од 40 одсто запослених у поменутим управама ради за минималац, али и најавила да ће се од јануара, повећањем минималца, стећи и бољи положај радиника. Истакла је и да се 26 нишких функционера одрекло права на два пута по 20.000 динара како би тај новац добили они који раде за минималац. Према њеним речима, више од 40% запослених у општинским управама прима минималну зараду.

„Ове године смо потписали, после дугог низа година, нови КУ, који важи за наше запослене у управи Града и општинским управама. Радује ме то што смо данас добили похвале да је то један од бољих колективних уговора у Србији. Мотивисали смо људе, пре свега, када је рађање у питању и дали могућност да запослени у градским и општинским управа који добију треће дете добију пет просечних зарада, да сваки радник који добије про дете добије две зараде и да на тај начин помогнемо да се што више деце рађа у Нишу“, казала је Сотировски.

Она је указала да није добро што је више од 40 одсто запослених у општинским управама на минималцу, па отуда и проистиче одлука o 40.000 динара помоћи.