Изборник Затворити

ИЗВЕШТАЈ КОНФЕРЕНЦИЈЕ СЕКЦИЈЕ МЛАДИХ СССС

У оквиру Пројекта за развој секције, који је подржао „Улоф Палме“ центар, у хотелу „Мир“ на Златибору од 23. до 25. маја 2024. године одржан је семинар Секције младих Савеза самосталних синдиката Србије. Тема је била „Заштита животне средине“. Семинару је присуствовало 14 чланова Секције: Гордана Вуловић, Стефан Ђорђевић, Никола Бобић, Стефан Бијанић, Невена Станковић, Марко Перић, Јелена Радовановић, Мина Мицановић, , Ружица Грабовац Марковић, Бојан Кандић, Милица Ђорђевић, Александар Продић, Славко Матерић и Исидора Настић. Оправдано су били одсутни, Даниела Демић, Ивана Петковић, Оливера Симовић, Страхиња Јевтић, Милош Сувајац, Неда Станишић, Милош Јанковић, Адам Шарић, Александра Јовановић, нњоправдано:Ана Лојпур.

Први дан – Уводну реч је имала председница Ружица Грабовац Марковић, пожелевши добродошлицу новим члану, Славку Материћу, наставнику у техничкој школи из Бачке Планке, који нам се том приликом представио. После уводне речи и упознавања разматрани су текући проблеми, новом предшколском програму „Године узлета“, као и о проблемима у области шумарства.

Други дан семинара почео је конкретним темама у вези области заштите животне средине. Имали смо стручне предаваче из поменуте области који су нам приближили потешкоће са којима се суочавају тренутно, потенцијалне проблеме са којим Србија може да се суочи, као и акције које редовно спроводе како би штетност била што мања. Предавање је отворила Миљане Жупања из „Војводинашуме“, која је причала о узгоју, заштити и управљању шумама и скренула пажњу на катастрофалне последице прошлогодишњег уништења шумског фонда на неколико газдинстава по Војводини.

У наставку дана обратила нам се Милица Папић, директорка Канцеларије за младе града Београда. Упознали смо се основним информацијама о Канцеларији за младе кроз уводни квиз, после чега нам је представљен њихов рад кроз активности које организују, а то су: пројекти у вези заштите животне средине, излети, спортски турнири, школе страних језика, курсеви финансијске и дигиталне писмености, обиласци установа културе и уметности. На крају је указано на значај умрежавања и стварања контаката за успех у послу.

Последње предавање одржала је Татјана Гелић, из удружења „Зелени сад“, еколошке организације из Новог Сада. „Зелени сад“ је део пројекта „Зелена стојица“, који омогућава да грађани учествују у раду републичке скупштине када су еколошке теме на дневном реду. Организација се такође бави и радом са школским узрастом кроз пројекат „Зелена практична радионица“. На крају Татјаниног излагања отворена је дискусија са предавачима.

Трећи дан семинара био је посвећен акцији сађења, којим је Секција обележила долазећи Међунаредни дан заштите животне средине који се сваке годинине обележава 5.јуна. Ово је иначе пета локација по реду и преко 20 садница које је СМ СССС ове године посадила.

Никола Бобић, члан Конференције СМ СССС, је обезбедио 4 саднице тује и 2 саднице фотиније.

У договору са власником хотела „Мир“, саднице су посађене у дворишту хотела.

Извештај саставили

Чланови ИО СМ СССС