Изборник Затворити

ЈАВНА СЕДНИЦА ВЕЋА СССС

На јучерашњој седници Већа Савеза самосталних синдиката Србије донета је Одлука о одржавању Јавне седнице Већа у проширеном саставу. Седница је заказана за 26. октобар 2023. године у 12 сати испред Скупштине Србије. Чланови Већа ће се окупити на Тргу Николе Пашића одакле ће доћи испред Скупштине.

У образложењу ове одлуке Веће СССС наводи да је Савез самосталних синдиката Србије пуноправан члан  Европске конфедерације синдиката, која је донела одлуку да у свим државама чланицама, под слоганом „На путу ка фер договору за раднике“ одрже јавне манифестације како би се скренула пажња на ниске зараде и тиме на онемогућавање достојанственог живот радника , непостојање колективних уговора и све рестриктивније законе који умањују права оних који раде.

Такође, у образложењу Одлуке пише да инфлација и свакодневни раст цена и трошкова живота, додатно утичу на раст броја сиромашних и све већу поларизацију у друштву.

Са јавне седнице Већа у проширеном саставу биће затржићено хитно започињање социјалног дијалога, укључење синдиката у поступак доношења закона у свим фазама, почевши од формулисања нацрта, затим потписивање колективних уговора на нивоу делатности и да се, у договору са синдикатима хитно подигну све зараде, укључујући минималну до нивоа који би омогућио достојанствен живот радника и њихових породица.

Наш синдикат је још 11. октобра, на седници РОС, донео Одлуку да чланови Републичког одбора Синдиката управе Србије учествују у одржавању Јавне седице Већа Савеза самосталних синдиката Србије у проширеном саставу.

ПРЕУЗМИ:

Одлука РОС

Одлука ВСССС