Изборник Затворити

КРУШЕВАЦ: ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА СИНДИКАТА УПРАВЕ СРБИЈЕ

На позив ООСС радника Градске управе Крушевац, дана 08.02.2023. године, одржан је састанак запослених са председником Синдиката управе Србије, Слађаном Бобићем. Тема састанка је била тренутни лош материјални положај запослених у јединицама локалних самоуправа.

Пре разоговора са члановима Синдиката, председник Синдиката управе Србије обавио је састанак са начелницом Градске управе Весном Анђелић, заменицом начелнице Градске управе Иваном Пајић и  председником ООСС радника Градске управе Крушевац Далибором Ракићем на коме је утврђено да представници синдикалне организације и запослени имају одличну сарадњу са руководством, да је проблем лошег материјалног положаја евидентан и да је једини начин борбе промена правне регулативе која се односи на зараде запослених, изабраних и постављених лица, као и промена Уредбе о дневницама за службени пут у земљи и иностранству.

Присутни су се сложили да више од 40% запослених  прима минималну зараду или се граничи са њом, што је, с обзиром на озбиљност послова које ти запослени обављају, јако мало. Бобић је обавестио госпођу Анђелић о низу иницијатива упућених Влади и ресорним министарствима.

На састанку, који је касније обављен са запосленима у Градској управи Крушевац, изнето је низ проблема – неуравнотежено повећање минималне цене рада, која је увећана 14,3% у односу на основицу за обрачун зараде запослених која је повећана за 12,5%. Тај несклад је довео до ситуације у којој се запослени са средњом стручном спремом тренутно налазе, а то је да примају минималну зараду или незнатно више од тога.

Такође, велики проблем су и дневнице за службено путовање у земљи које тренутно износе 150 динара. Затражено је да се из коефицијента издвоји топли оброк и регрес, за који се тврди да је урачунат у коефицијент за обрачун зараде.

Освртом на светску економску кризу, повећање цена животних намирница и енергената, дошло се до закључка да су корекције зарада неопходне. Покренуте су и иницијативе које се односе и на примену колективних уговора, односно на стављање ван снаге члана који се односи на социјална давања запосленима у јединицама локалних самоуправа.

Председник Синдиката управе Србије, Слађан Бобић, саслушао је излагања запослених, одговарао на постављена питања и изнео планове за даљи социјални дијалог, надајући се наставку преговора о побољшању положаја радника већ током фебруара месеца, а за то је добио једногласну подршку свих присутних.

ИЗВОР: Град Крушевац