Изборник Затворити

МЕЂУНАРОДНА АКТИВНОСТ

МЕЂУНАРОДНА АКТИВНОСТ

ЕУРОФЕДОП: УСПЕШНО ПРИВЛАЧЕЊЕ И ЗАДРЖАВАЊЕ ЧЛАНСТВА

27 -28.05. 2024 Будимпешта (Мађарска)

Састанак синдикалних већа

У Будимпешти (Мађарска) је у организацији ЕУРОФЕДОП одржан дводневни састанак синдикалних већа, на којем је наш синдикат представљао председник Слађан Бобић, а тема је била „Успешно привлачење и задржавање чланства“.

Скуп је отворио председник мађарског KSZSZ др. Geza Agg. Првог дана су одржана предавања, а потом се и дискутовало на тему „Мотивација за учлањење у синдикат“. Сведочења синдиката о пореској и царинској управи представио је др. Szabo Robert Tamas, председник мађарског NAVOSZ. Потом су се могла чути и сведочења представника аустријског сектора образовања.

Другог дана скупа о стању социјалног дијалога говорили су испред мађарске државне управе др Geza Agg, сектора одбране Ирске, Mark Keane (председник PDFORRA), затим представник аустријског GOD/FCG, наш председник Слађан Бобић испред Јавних служби Србије, као и генерална секретарка SindFISC Rodica Ciofliceanu испред министарства финансија Румуније.

Наравно, на крају није изостала тема вештачке интелигенције и њене употребе за синдикалне активности. О томе је говорила Viorel Rotila, потпредседник ЕУРОФЕДОП, менаџер румунског FSSR.

ЕУРОФЕДОП: УПОТРЕБА ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ

19 – 20. 04. 2024. Талин (Естонија)

ЕУРОФЕДОПСеминар: Изазови употребе вештачке интелигенције у јавном сектору

 

Чланови ЕУРОФЕДОП из целе Европе су се окупили у историјском Центру за откриће енергије у Талину, Естонија, 19. и 20. априла. Дискусије су биле усмерене на Вештачку интелигенцију (АИ) и њене последице, могућности и претње за јавне услуге у Европи.

Председник ЕУРОФЕДОП-а Norbert Schnedl је отворио семинар и поздравио Kristjana Järvana, бившег министра за ИТ и економију Естоније. Господин Järvan је објаснио да док многи политичари још увек покушавају да схвате праве импликације АИ, постоје примери где АИ може да се истакне у јавним услугама, на пример у откривању пореске преваре.

Током семинара, учесници су много научили о е-Естонији и многим начинима на које Естонија предњачи у односу на друге земље када је реч о дигитализацији и е-услугама.Талин

Др. Klaus Schömann, истраживач и консултант и бивши професор социологије на Универзитету Jacobs у Бремену, Немачка, дискутовао је о потенцијалима и ризицима коришћења АИ у јавним услугама. Др. Schömann је такође позвао представнике синдиката присутне у Талину да се активно укључе у развој АИ, на пример када је реч о информацијама и обуци, или решавању питања везаних за родну и културну разноликост.

Раније ове године, Европски парламент је гласао о ЕУ Закону о вештачкој интелигенцији, а члан Европског парламента (MEP) Axel Voss (EPP, Немачка) се придружио семинару у Талину путем видео везе уживо да би говорио о овим регулацијама АИ. Као известилац из Правног одбора, фокусирао се на правне аспекте, као и на очување људских права приликом законодавног уређивања АИ у Европи.

Током поподневне посете импресивном е-Естониа Briefing Центру, учесници су добили занимљиву презентацију од Erike Piirmets, саветнице за дигиталну трансформацију. Она је изазвала много размишљања и дискусије о „естонском моделу“ и у којој мери су његови елементи пожељни и оствариви за друге земље. Такође је изазвала нека питања и забринутости везане за утицај на запослене у јавним службама.

ТалинУ суботу 20. априла, Simon Taes, постдокторски истраживач на Институту за радно право на Католичком универзитету у Ловену, Белгија, је чланове упознао са важношћу етичке и транспарентне употребе вештачке интелигенције. Такође је представио различите опције укључивања радника у АИ на радном месту, укључујући колективно преговарање и социјални дијалог.

Господин Rainer Wendt, председник Европске полицијске уније (ЕПУ), обратио се учесницима презентацијом о безбедности у нашим јавним просторима, улози коју АИ може имати у томе, и важности људских одлука.

ЕУРОФЕДОП: УПОТРЕБА ДИГИТАЛНИХ АЛАТА

 

0507. 12. 2023.  ЗАГРЕБ (Хрватска)

ЕУРОФЕДОПУпотреба дигиталних алата у синдикалном раду

 У периоду 05-07. децембар 2023. године, у организацији Еурофедоп-а одржан је семинар „Употреба дигиталних алата у синдикалном раду“.

Председник ЕУРОФЕДОП Norbert Schnedl, нагласио је да синдикати, усред актуелне и брзе дигиталне трансформације, треба активно да користе дигиталне алатке и вештачку интелигенцију, уз осигурање ефикасног друштвеног дијалога у друштву заснованом на хришћанским вредностима.

Професор социјалних наука Klaus Schömann говорио је о потенцијалима дигиталних технологија како у приватном тако и у јавном животу, и како синдикати могу пронаћи начине да се пребаце са индиректног нивоа – где неколико људи представља многе – на инклузивнији приступ. Осим привлачења већег броја чланова и ширења публике, дигитални алати могу се користити и за гласање, организовање или мобилизацију великог броја људи. Професор Schömann такође поставља питања о потреби контроле над комуникацијом, документима и подацима. Дискусије након његовог излагања фокусирале су се на комбинацију онлине и оффлине метода, различите потребе и приступе различитих старосних група. Током другог дела презентације, професор је представио конкретне алатке које синдикати могу користити.

Bia Carneiro и Hermes Augusto Costa, истраживачи са Универзитета у Коимбра, и Viorel Rotila, потпредседник ЕУРОФЕДОП и професор радних односа и социјалног дијалога на Универзитету у Галатију, представили су дубље научне и филозофске приступе теми.

Иако се чини да је много прилика у дигитализацији, већина организација још увек не шири своје хоризонте или чланство. Господин Rotila је додао да је највише на одлучивачком нивоу синдиката да брзо схвати, прилагоди се и истражује нове технологије.

Riho Terras, естонски посланик у Европском парламенту, говорио је о вештачкој интелигенцији и дигиталним технологијама, и њиховом великом успеху у Естонији, где људи већ могу гласати путем интернета, а разматра се и гласање путем мобилног телефона. Основна идеја иза естонског притиска на дигитализацију је смањење бирократије и омогућавање интеракције.

Господин Patrick Reisinger, шеф Одељења за дигиталне вештине у Агенцији за образовање и интернационализацију из Аустрије, говорио је о еволуцији интернета и друштвених платформи, и највећем изазову: криминалу. Стога је дигитална компетенција основа за супротстављање лажним вестима и сајбер нападима.

Током другог дана семинара, учесници су разговарали о разним питањима везаним за употребу дигиталних алатки од стране синдиката у земљама Западног Балкана. Свака земља је представила своја искуства и изазове, а додатни детаљи су разматрани у радним групама.

Учесници су закључили да синдикати још увек заостају и постоји снажна потреба за обуком у овој области. Важан елемент овде је финансијска могућност. Упркос доступности технологије, чланови још увек желе лични контакт. Ако чланови не прате дигитализацију, морају се предузети акције. Напорима да се обуче, уче од младих и спајају две генерације, може се постићи напредак.

СЕМИНАР КСС МАКЕДОНИЈЕ И ЦЕНТРА СОЛИДАРИТИ

11 -13. 12. 2023. ВЕЛЕС (Северна Македонија)

Семинар: Реформа јавне управе и уређење плата у јавном сектору

„Реформа јавне управе и уређење плата у јавном сектору“ била је тема семинара у организацији македонске Конфедерације слободних синдиката и америчког Центра солидарности “Солидарити”, који је, од 11. до 13. децембра, одржан Велесу ( Северна Македонија).

На семинару су учествовали представници синдиката јавног сектора из Македоније, Србије, Црне Горе, Републике Српске и Албаније, а Синдикат управе Србије представљали су Слађан Бобић, Јелена Видановић и председница Статутарног одбора Драгана Ђерковић.

Учесници су разговарали о реформи јавне управе, која је предуслов земљама западног Балкана за улазак у ЕУ. Споразуму о регионалној сарадњи, који су раније потписали синдикати Републике Српске, Србије, Црне Горе и Македоније, придружила се и Албанија. Споразум ће у будућности омогуђити умрежавање активности, преношење искустава, али и помагати у заједничкој борби за боље плате у јавном сектору.

 

EUROFEDOP СЕМИНАР У ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ

21 – 23. 9. 2023. Стразбур (Француска)

Семинар: Очување владавине права и функционалне демократије; улога радника у јавном сектору

Први EUROFEDOP семинар одржан у Европском парламенту у Стразбуру окупио је 90 делегата синдиката из целе Европе. Значај расправе о владавини права и функционисању демократије истакнут је од стране два члана Европског парламента (МЕП-а), који су се обратили присутнима: Лукас Мандл (Аустрија) и Ане Сандер (Француска). С обзиром на надолазеће европске изборе у јуну 2024. године, учесници семинара су разговарали о приоритетима, учешћу и искоришћавању канала EUROFEDOP како би истакли приоритете запослених у јавним службама на европској агенди.

Занимљива презентација на тему „Социјални дијалог и владавина права – компаративна перспектива“ одржана је од стране Лазара Јовевског, редовног професора на Правном факултету, на Катедри за радно право и социјално право Универзитета Св. Кирил и Методије у Скопљу. Сви говорници су истакли значај активног укључивања радника у јавним службама у обликовање наших политика и друштава у Европи.

У петак, 22. септембра, семинар је настављен са говорима представника различитих европских и регионалних институција. С обзиром да је Стразбур и дом Савета Европе,  двоје говорника су се посебно фокусирали на Европски комитет за социјална права и механизме Европске социјалне повеље: Хенрик Кристенсен, заменик извршног секретара Европског комитета за социјална права и професор Јозeф Хајду, професор радног права и социјалног осигурања, и члан Европског комитета за социјална права. Ове године обележава се 25. годишњица ступања на снагу поступка за подношење жалби.

Говорници су подсетили учеснике на чињеницу да још нису све чланице Савета Европе прихватиле ову процедуру, и да ће прихватање допринети кохерентнијем правном оквиру за спровођење социјалних права у Европи.

Даниела Сенк, шеф одељења у Директорату за логистику и конференције у Европском парламенту, говорила је о приступу Европском парламенту за екстерне посетиоце и осигурању несметаног тока конференција.

Аник Венгер, генерални секретар CFTC регије Grand Est, говорила је о утицају здравља на раднике у јавним службама пре и после пандемије COVID-19, као и о последицама недостатка радне снаге у сектору.

EUROFEDOP И АКТУЕЛНИ ИЗАЗОВИ

1 – 3. 6. 2023. Букурешт (Румунија)

Семинар: „Актуелни изазови за запослене у сектору правосуђа“

Теме Семинара:

 • Дигитализација, оутсоурцинг и актуелни изазови у сектору правосуђа
 • Каку унапредити радне услове у сектору правосуђа?
 • Дигитализација и њене последице – могућности и радни услови у судовима
 • Улога вештачке интелигенције у судовима и њен утицај на јавне службенике
 • Outsourcing и његов утицај на сектор правосуђа – из угла синдиката
 • Скрининг и процјена менталног здравља у систему кривичног правосуђа
 • Увод у ментално здравље на послу
 • Иновативни приступи решавању потреба за менталним здрављем у систему кривичног правосуђа / Пројекат “Аwаrе” – Свест о менталном здрављу у правосудном систему
 • Како синдикати могу помоћи у смањењу стигме менталног здравља за стручњаке у кривичном правосуђу?

На семинару су разматрани тренутни изазови за раднике у сектору правде из различитих перспектива. Учесници и говорници такође су упоредили различите приступе и прописе у различитим европским земљама, на пример у Ирској, Румунији или Србији. Током уводних говора, истакнути су различити захтеви и карактеристике потребни за рад у затворима и условима пробације. Такође су размотрене прилике које доноси дигитализација. Највећи отпор дигитализацији у Србији долази од врха према доле, док синдикати сматрају да би увођење дигиталних метода рада требало да следи приступ одоздо према горе. У Аустрији је правосудни систем високо дигитализован, што доноси многе користи.

Осим тога, дигитализација може бити коришћена као аргумент и „оружје“ од стране синдиката за постизање одређених циљева. Што се тиче оутсоурцинга, сви учесници и говорници су се сложили да експерименти са оутсоурцингом одређених задатака у сектору правде нису донели позитивне резултате. Што се тиче професионалног развоја у затворима и правосудју, представљени су различити ЕУ пројекти, укључујући пројекте сарадње који су још увек отворени за нове чланове.

Током радних група, учесници су радили одвојено на темама обуке и професионалног развоја с једне стране, и outsourcinga с друге стране. Закључак је да синдикати морају понудити алтернативе оутсоурцингу, и у вези са недостатком особља који је присутан широм Европе, треба да се комуницира са младим људима у школама и колеџима. Особље је мотивисаније када зна да постоје могућности за развој каријере и када посао сматрају правим професионалним путем, укључујући могућности за обуку и напредовање. Због тога синдикати такође треба да буду активни у планирању обуке и да разликују врсту и садржај обуке, као што су уводне обуке, опште обуке, обуке за стручњаке, и тако даље.

Обука и развој особља кључни су фактори за обављање свих релевантних улога на професионалном нивоу. Што се тиче outsorcinga, синдикати треба да се супротставе том тренду и треба да буду иновативни у својим одговорима на оутсоурцинг предлоге.

На крају, семинар је такође разматрао тему менталног здравља у затворима и правосудју из перспективе особља. Представљени су различити пројекти.

Дискусије су се фокусирале на различите аспекте менталног здравља и његово виђење од стране запослених и друштва, као и тзв. стигма која још прати особу која пати од проблема са менталним здрављем. Важно је разумети да се не може фокусирати само на појединца када је реч о менталном здрављу, већ треба размотрити целокупно радно окружење и организациону структуру.

Постоје пројекти о писмености о менталном здрављу и перцепција и свест се полако мења у свим земљама. Закључујући, може се рећи да су учесници из различитих земаља разменили веома вредне информације и искуства о начинима суочавања са актуелним изазовима у сектору правде. Свака земља има различита искуства у решавању ових изазова, али већина структуралних проблема је веома слична, па су дискусије биле плодне и прошириле су видике.

НАЦИОНАЛНИ СИНДИКАТ ЈАВНИХ ФИНАНСИЈА РУМУНИЈЕ

23-25. 4. 2023. Предеал (Румунија)

предавањеНационални поступци савета

У периоду од 23. до 25. априла одржан је Национални савет за 2023. годину Националног Синдиката јавних финансија из Румуније – SindFISC, као колективно тело управљања организацијом састављеног од лидера синдикалних организација широм земље и чланова Међуинституционалног Комитета SindFISC.

Овом приликом, синдикати су званичницима Владе указали на проблеме с којима се суочавају запослени које представљају, посебно:

 1. Недостатак средстава за професионалне активности, здравље и безбедност на раду,
 2. Изражено незадовољство постојећим разликама у платама у институцијама (са прагом до 25% само на основне плате),
 3. Недостатак особља у многим секторима/активностима/пореским јединицама,
 4. Бриге у вези са ангажовањем послодаваца/издавалаца кредита у подршци финансијским радницима за правилно позиционирање у систему плата у вези са специфичним активностима које обављају, у оквиру промоције новог Закона о платама за буџетске раднике,
 5. Неусклађеност плата у складу са тренутним ограничењима/неподобностима и додатним одговорностима за различите категорије финансијских радника (у вези са нацртом нормативног акта који се односи на одговорност пореских инспектора и деобу трошкова судских поступака између њих и институције), итд.

34. КОНФЕРЕНЦИЈА О СИНДИКАЛНОЈ САРАДЊИ У ЕВРОПИ

20 – 22. 04. 2023. Беч (Аустрија)

Семинар „Шта синдикати могу допринети будућој одрживости нашег друштва? Да ли наше хришћанске друштвене вредности имају мотивишуће и инспиративно дејство”. Посебан пројект за радничке организације на Западном Балкану

Теме Семинара:

– Европу потресају „вишеструке кризе“. Могу ли наше хришћанско-друштвене вредности понудити „мапу пута“ за излазак из кризе?

– Како синдикати могу да предузму контрамере у случају „вишеструких криза“ и створе оптимизам за повољну будућност?

– Какав је значај „социјалног дијалога“ у суочавању са кризама? – Како може да постигне бољи успех?

– Како дијалогом међу генерацијама можемо постићи бољи успех – и дати значајан допринос одрживости?

– Одрживост заснована на конкретним примерима: Како можемо постати дигиталнији, релационалнији и зеленији?

– Извештаји земаља учесница о тренутном статусу управљања кризама и „социјалном дијалогу

Тема семинара је постављена у контексту изазова с којима се суочава савремено друштво, укључујући питања економске стабилности, еколошке одрживости и социјалне правде. Учесници су разматрали како синдикати могу активно допринети изградњи друштва које је у складу са тим циљевима.

Посебна пажња посвећена је питању да ли хришћанске друштвене вредности и етички принципи могу служити као основа за мотивацију и инспирацију за синдикалне иницијативе. Истраживано је како те вредности могу бити интегрисане у синдикалне активности и како могу помоћи синдикатима да буду носиоци промена ка одрживијем друштву.

На овом скупу синдикални представници из различитих европских земаља разматрали су улогу синдиката у постизању одрживости друштва, у светлу изазова са којима се друштво суочава. Разговарало се о томе како синдикати могу допринети изградњи друштва које је економски, еколошки и социјално одрживо.

Такође је истражено да ли хришћанске друштвене вредности могу служити као мотивација и инспирација за синдикалне активности и иницијативе.

Конференција је пружила прилику за размену идеја и искустава синдикалних представника из различитих европских земаља о томе како синдикати могу активно допринети решавању изазова одрживости у савременом друштву, истражујући улогу вредности и етичких принципа у синдикалним активностима.

Дискусије су биле плодне и отвориле су пут за даље акције синдиката у обликовању будућности друштва у складу са вредностима одрживости.

СИНДИКАТ АДМИНИСТРАЦИЈЕ И ДРЖАВНЕ УПРАВЕ МАКЕДОНИЈЕ

Радионица из области безбедности и здравља у јавном сектору

 1. април 2023.

У оквиру пројекта „Промовисање дијалога за унапређење услова рада, безбедности и здравља на раду“ одржане су три радионице у Скопљу, Струги и Битоли у априлу 2023. Након спровођења анкете и припремљене анализе, одржане су три јавне дебате у периоду децембар 2022. – јануар 2023., из којих су произашле три студије које су утврдиле тренутну ситуацију у вези са имплементацијом система заштите на раду (БЗР) у три циљане општине: Скопље, Битола и Охрид. Ове студије су биле основа за припрему модула за обуке које су одржане у марту 2023. године. Након одржавања ове три обуке, припремљена је Студија за унапређење безбедности и здравља на раду, пре свега на локалном нивоу у ове три циљане општине. Три обуке и интерактивност учесника су пружили корисне смернице за припрему Стратегије за унапређење безбедности и здравља на раду.

Након израде Стратегије за унапређење безбедности и здравља на раду, Колектив за социјални дијалог (КСС) организовао је ове три радионице које су резултат свих претходних реализованих активности у оквиру овог пројекта. Учесници на овим радионицама радили су на нацрту верзије акционог плана за имплементацију претходно припремљене Стратегије за унапређење система заштите на раду на локалном нивоу у три циљане општине: Скопље, Охрид и Битола.

На радионици у Скопљу присуствовали су и гости из синдиката из Србије, Бугарске и Црне Горе који су делили своја искуства у вези са стањем безбедности и здравља на раду у својим земљама. Заједно са учесницима из Македоније, разговарали су о могућим начинима унапређења услова рада, као и бољој имплементацији система заштите на раду у свим земљама. Гости из Србије, Бугарске и Црне Горе истакли су да су активности које су део овог пројекта веома корисне и да ће их представити својим члановима.

Као општи закључак из свих ових радионица произлази да су такве активности веома потребне и да би их требало имати што више, као и да би заједничке активности са земљама из региона биле корисне. На тим активностима би се делила искуства, али би се такође договарале заједничке иницијативе у области безбедности и здравља на раду. Синдикат игра значајну улогу у борби против злоупотребе радничких права, посебно у делу безбедности и здравља на раду.

 

EZA СЕМИНАР У БУГАРСКОЈ

28.2 – 1. 3. 2023. Софија

„Јачање социјалног дијалога – обликовање европских интеграција“

Теме Семинара:

– Тешка времена – Покретач или кочничар интеграције земаља Западног Балкана у ЕУ и неједнакости

– Ко ће остати када сви оду? Шта преостаје када сву оду? Феномен одливања мозгова и депопулације на Западном Балкану

– Зашто људи напуштају своју земљу? – Улога запошљавања, перспективе и услова живота

– Одлив мозгова и депопулација у различитим земљама – искуства земаља Западног Балкана и ЕУ

– Заустављање депопулације и одливања мозгова – перспективе, идеје и деловање радничких организација

– Радничке организације и друге групе цивилног друштва уједињене да зауставе депопулацију И одливање мозгова

Социјални дијалог и његова улога у обликовању процеса европских интеграција били су централне теме овог семинара, који је окупио учеснике из различитих земаља Југоисточне Европе. Циљ скупа био је размотрити како јачање социјалног дијалога може допринети бољем обликовању политика и процеса европских интеграција.

Учесници су се фокусирали на значај дијалога између синдиката, послодаваца и влада као средства за постизање бољих услова за раднике и унапређење социјалне правде. Дискутовано је о томе како ефикасно укључити синдикате у процесе доношења одлука и како обезбедити да се њихови гласови чују и узимају у обзир.

Током семинара, учесници су размотрили конкретне примере из праксе који су показали успех у јачању социјалног дијалога у региону Југоисточне Европе. Подељене су најбоље праксе и искуства у вези са успостављањем механизама дијалога, као и са конкретним иницијативама које су унапредиле интересе радника.

Посебан нагласак стављен је на улогу синдиката у процесима европских интеграција, истражујући на који начин могу допринети обликовању политика које одражавају социјалне вредности и интересе радника. Такође се разговарало о потребама за јачањем капацитета синдиката како би били спремни за активно учешће у европским интеграцијама.

Семинар је био прилика за размену искустава и идеја из различитих земаља и поставио је основе за даље акције и иницијативе КГЗЕ. Кроз ову иницијативу, синдикати из Југоисточне Европе су показали своју преданост унапређењу социјалног дијалога и остваривању права радника у региону. Овај семинар представља важан корак ка остваривању тих циљева и јачању синдикалног утицаја на процесе европских интеграција.

Учешће представника СССС, председника Синдиката управе Србије – Слађана Бобића као и других гранских синдиката на 32. конференцији КГЗЕ о сарадњи синдиката у Европи

21.-23. октобар 2021 (Братислава, Словачка)

КГЗЕ конференција

 

ОДРЖИВ И ИНКЛУЗИВАН РАЗВОЈ ЗА ДОБРОБИТ ЧОВЕКА

8. јун 2021.

Mеђународна конференција рада: 109. седница (.doc)

Превод чланка Џозефа Стиглица, добитника Нобелове награде за економију, познатог америчког економисте, политичког аналитичара и професора на чувеном Колумбија Универзитету. Објављено у часопису  Social Europe:

Стиглиц о економији у време пандемије (.doc)

ПРОЈЕКАТ DANUBE@WORK

Београд, 27. – 28.5.2019. године

У оквиру пројекта „Danube@work – Социјални партнери заједно за праведан рад у ери дигитализације који спроводе Савез самосталних синдиката Србије и УГС „Независност“ , синдикалне централе из Аустрије, Бугарске и Румуније организована је радионица 27.-28. маја 2019. године на тему: „Дигитализација у секторима здравства, образовања и управе“.

На дводневном скупу активно су учествовали представници Синдиката управе Србије у циљу сагледавања изазова који носи дигитализација и утицај на запослене и кориснике услуга.

Млади синдикални учесници
Братислава 20.5 - 25.5.2019. године

Tренинг намењен за младе синдикалце у периоду 20.05 – 25.05.2019 године одржан је у Братислави. Регионални тренинг одржан је као део пројекта „Права у раду, рад на правима“ подржаног у оквиру Ерасмус+ програма Европске уније. Учесници су били представници синдиката из земаља окружења (Синдикат управе Србије, Синдикат управе Републике Српске, Синдикат управе и правосуђа Црне Горе, Синдикат УПОЗ Македоније ). Поред учесника на тренингу у Братислави су присуствовали и дали своју подршку удружење грађана које се бави правима младих – координатор пројекта Развојни центар за младе из Београда Александра Кнежевић са својим тимом, домаћин тренинга „Youthwatch“ из Словачке, Фондација Будва, Синдикално едукативни центар из Бања Луке, Коалиција омладинских организација СЕГА из Прилепа. Регионалном тренингу је присуствовала и представница Центра за напредне студије Југоисточне Европе Универзитета у Ријеци Кристина Смољановић. Тренинг за вршњачке едукаторе „Радна права младих, појаве које их угрожавају и механизми заштите“ у Братислави се бавио људским правима кроз призму радних права младих, посебно стављајући акценат на младе представнике синдиката како би они касније у својим земљама сами организовали радионице на којима ће се наћи у улози едукатора и применити знање стечено на обуци. На крају тренинга полазници су добили сертификат у коме се наводи њихово учешће на тренингу и стечене компетенције за даљи развој и напредак.

6.12.2017. године

У име Еурофедопа генерални секретар Берт Ван Калемберг упутио је хитно писмо Г-ђи, Ани Брнабић за доношење одлуке Владе Републике Србије о исплати бонуса запослених у државним органима, локалним управама Србије, организацијама обавезног социјалног осигурања и другим органима и организацијама члановима Синдиката управе Србије и Еурофедопа, у складу одредбе члана 1. Закона о допуни Закона о Буџету Републике за 2017. годину.

И Н Ф О Р М А Ц И Ј А

На позив Сверуског Синдиката државних службеника Руске Федерације, делегација Синдиката управе Србије је посетила Москву у периоду од 10. – 14.10.2017. године у саставу:
– Председник, Његош Потежица
– Секретар, Миланка Ковачевић
– Преводилац, Иван Павићевић
Предвиђеним програмом посете одржани су састанци са:
1. Руководством Сверуског Синдиката запослених у државним установама и друштвеним услугама Руске Федерације;
2. Градским одбором Московског синдиката запослених у државним установама и друштвеним услугама;
3. Руководством Подмосковског Синдиката запослених у државним установама и друштвеним услугама.
Теме разговора односиле су се на:
– Солидарност и сарадњу сродних синдиката Србије и Русије;
– Реализација пројеката размене и одмора радника чланова Синдиката Србије, Русије и Турске;
– Припреме за укључивање Синдиката Русије у организацију државних службеника Европе (Цеси)
Трошкове боравка делегације сносио је Синдикат Руске Федерације.

Преузмите позивно писмо:

САСТАНАК СИНДИКАТА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

Синдикати земаља југоисточне Европе одржавају редовне састанке на којима учвршћују, развијају и размењују синдикалне активности и сарадњу.
Синдикат управе Србије повремено учествује на састанцима Синдиката управе југоисточне Европе.
Синдикат управе Федерације Босне и Херцеговине је по први пут, након спроведених избора организовао састанак и позвао Синдикат управе Републике Србије, Синдикат правосуђа Републике Србије, Синдикат правосуђа и управе Црне Горе, Синдикат управе и правосуђа Македоније, Синдикат управе Републике Српске и Синдикат државних службеника Хрватске на састанак у Фојницу од 7. – 10.9.2017. године;
Састанку су присуствовали председник и секретар Синдиката управе Србије.
Трошкове боравка је сносио Синдикат управе Федерације Босне и Херцеговине.
Овакав састанак је одржан у Будви на коме Синдикат управе Србије није учествовао а следећи је најављен и биће одржан у Бања Луци – организатор је Синдикат управе Републике Српске.

И З В Е Ш Т А Ј о учешћу делегације Савеза самосталних синдиката Србије на 29 Конференцији о сарадњи хришћанских синдиката у Европи

Тирана, 18 – 21. мај 2017. године

Председници и чланови одбора Синдиката управе Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе и Македоније су се усагласили о следећем:
– нема вишка запослених у јавној управи,
– да се штедњом не могу решити проблеми што је евидетно кроз праксу влада,
– да је урушено достојанство државних службеника,
– да мора постојати боља координација синдиката у региону,
– постоји проблем примене закона и колективних уговора
– професионализација и деполитизација државних службеника
– да су реформе процес који се мора спроводити постепено уз изградњу системских решења којима ће се још више побољшати рад органа јавне управе, јавних служби и органа локалне самоуправе.
Договорено је да се овакав вид сарадње настави

КОНГРЕСНЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ ЕУРОФЕДОП

30.06.2016.

КОНГРЕСНЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ (.pdf)

И З В Е Ш Т А Ј са семинара о специјалном пројекту за синдикате Западног Балкана

„Јачање социјалног дијалога – обликовање европских интеграција“

ИЗЛАГАЊЕ ЊЕГОША ПОТЕЖИЦЕ – ПРЕДСЕДНИКА СИНДИКАТА УПРАВЕ СРБИЈЕ И ЧЛАНА ИЗВРШНОГ ОДБОРА ЕУРОФЕДОПА НА СЕДНИЦИ ОДРЖАНОЈ 16.10.2014. ГОДИНЕ У ЛУКСЕМБУРГУ

ПОСЕТА ПОСЛАНИКА ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА СССС

Парламентарци су, у организацији Фондације „Фридрих Еберт“, у Београду боравили поводом отпочињања приступних преговора Србије са Европском унијом, а жеља им је била да се што боље упознају са политичком, привредном и социјалном ситуацијом у земљи и поставе основе за будућу сарадњу са домаћим странкама леве оријентације и синдикатима.