Изборник Затворити

ОТВОРЕНО ПИСМО

– ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Председници г-ђи Ани Брнабић

Поштована председнице Владе, обраћамо Вам се у тренутку када је “катастар закључан“ а нама службеницима Републичког геодетског завода онемогућен било какав рад на нашим радним местима. Ситуација у којој се данас налазимо је најблаже речено “катастрофална“. Републички геодетски завод је у колапсу а о стварним узроцима и после 5 дана нема ни једне конкретне информације.

Штуре и уопштене информације редовно објављује непостојећи, тачније фиктивни ПР Републичког геодетског завода. Сматрамо да је озбиљност ситуације таквог нивоа да је неопходно да се чује реч директора РГЗ-а или помоћника који су задужени за ИТ Сектор или катастар непокретности. Да ли руководиоци РГЗ-а имају пречег посла од тога да грађанима и нама запосленима дају праве и проверене информације. Или је можда г-ђа Маја Радовић најпозванија и најодговорнија да нас о свему обавештава.

Госпођо председнице Владе, као што смо Вам још у време штрајка у 2019-ој години изнели, стање у РГЗ- у је годинама континуирано урушавано. Правац реформи и пратећа дигитализација система је од 2014-те на погрешном и веома кривудавом колосеку. Пројекти који се финасирају из кредита Светске банке и који превазилазе 100 милиона еура нису ни приближно доведени до краја. Тачније, ефекти и резултати су далеко од очекиваних. Последице се могу видети данас али је у протеклих неколико година било на десетине ситуација из којих је овакав епилог могао да се очекује. Почетак пуштања у рад треће фазе пројекта и испадање система је најбоља илустрација. И о томе смо Вас и надлежне министре редовно обавештавали. Због чега није било никакве реакције Ви најбоље знате. Нисте желели ни да чујете бројне аргументе и доказе који су упућивали да је систем који се инсталира у РГЗ-у са свим пратећим процедурама неадекватан, неусавршен, некомпатибилан са тренутним стањем у РГЗ-у и катастру и небезбедан.

Опредељење Владе РС и актуелног руководства РГЗ-а је било инсталирање бројних сервиса и апликација које су ваљда требале да фасцинирају кориснике РГЗ-а, који иначе годинама муку муче са стотинама хиљада нерешених предмета који су поднети у аналогном облику. Да ли је Вама дигитализација по сваку цену била јасно дефинисан и испланиран циљ или један од разлога за упошљавање ИТ сектора и трошење огромних средстава кредита? Да ли је ико у Вашем окружењу спровео било какву контролу сврсисходности и укупне безбедности новопостављених платформи и апликација у РГЗ-у? Да ли је Ваше поверење у стручност г. Борка Драшковића и његове изабране вд. помоћнике безгранично или је нешто друго посреди?

Не искључујући могућност да се заиста ради о информатичком упаду у систем РГЗ-а нама запосленима остаје неколико недоумица и отворених питања. Свако ко ради на пословима катастра добро зна какве су тренутне могућности и стање безбедности личних и имовинских података наших корисника. У том погледу очекујемо да се паралелено са враћањем у рад система спроведе и јасна истрага о одговорности оних који су били задужени за квалитет софтвера и његову безбедност.

Госпођо Брнабић, ако нама не желите да дате одговоре молимо Вас да грађанима и јавности дате конкретне информације о стварном стању у катастру ако у РГЗ-у не постоји нико компетентан и надлежан. На самом крају, неко мора бити одговоран за овај колапс. Ако поред свега и даље сматрате да директор и руководство нису, то значи да сву одговорност преузимате на себе.

С поштовањем.

У Београду 18.06.2022. год

ПРЕУЗМИ: ОРИГИНАЛ ПИСМА