Изборник Затворити

ПОМОЋ И ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ОБАВЕЗНОМ СОЦИЈАЛНОМ ОСИГУРАЊУ

Председник Синдиката управе Србије Слађан Бобић упутио је 24. маја допис председнику Републике Александру Вучићу, председници Владе Ани Брнабић, министрки за рад Дарији Кисић Тепавчевић и министру финансија Синиши Малом у којем тражи једнократну помоћ за запослене у установама обавезног социјалног осигурања:

„Имајући у виду званичне податке о расту инфлације и повећању трошкова живота, као и чињеницу да су ефекти повећања минималне зараде за ову годину већ сада потпуно анулирани, Синдикат управе Србије тражи за запослене у установама обавезног социјалног осигурања и то Републичком фонду за здравствено осигурање и Националној служби за запошљавање исплату једнократне помоћи запосленима у износу од 10.000,00 динара.

Као што је познато, код великог броја запослених у установама обавезног социјалног осигурања, посебно оним са средњом стручном спремом и нижим нивоима образовања, месечна зарада је била и нижа од минималне, која се примењује за исплате од 1. јануара 2022. године. Ако се имају у виду и подаци о стопи ризика од сиромаштва, која је за трочлано домаћинство, које је према последњим објављеним подацима за 2020. годину износила 39.600,00 динара, а за четворочлано домаћинство 46.200,00 динара, види се да је запосленима неопходна ова једнократна помоћ.

Синдикат управе Србије, као репрезентативни синдикат за запослене у администрацији, тражи да се једнократна помоћ исплати свим запосленима, без дискриминације“.

С поштовањем,

ПРЕДСЕДНИК

Слађан Бобић

ПРЕУЗМИ ОРИГИНАЛ ДОКУМЕНТА