Изборник Затворити

РГЗ: ЗАЈЕДНИЧКА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ТРИ СИНДИКАТА

ВИДЕО

Суспензије и дисциплински поступци против синдикалних представника у Републичком геодетском заводу представљају застрашивање, али и перманентно кршење закона, оценили су представници синдиката запослених у тој установи. „Обрачун“ директора Завода уследио је током и после хакерског напада на катастар, због чије одбране је, на крају, он награђен, а синдиклаци који су говорили о проблемима у Заводу, оптужени да су у том нападу учествовали. Ако је тако – питају се сада синдикалци – зашто су њихови представници суспендовани, а не унапређени у информатичаре?

Дијана Константиновић је, најпре, наводно због повећаног обима посла, премештена из Новог Сада у Србобран.

„Две недеље како сам пребачена из Новог Сада у Србобран у катастар, због тог преобимног посла, није ми оспособљен рачунар, две недеље ми нису оспособљене улоге, да бих уопште могла да почнем да радим. Две недеље сам одлазила 37 км од своје куће, да бих тамо осам сати седела“, каже Дијана Константиновић, председница Јединствене организације синдиката РГЗ.

Против ње је убрзо покренут дисциплински поступак и сада је суспендована, али није једина. По истом принципу, са посла је удаљен и Стеван Тодоров. За сада привремено, али сумња да је суспензија, заправо, увертира за отказ.

„Ја, лично, не бих био изненађен, имајући у виду како је већ поступао према запосленима који су добили отказ и за које је, на упозорење да су такви откази незаконити, имао коментар: „Нема везе, нека их суд врати.“ То је само доказ неодговорног приступа директора самој институцији“, оцењује Стеван Тодоров из Асоцијације слободних и независних синдикат РГЗ.

Директор Борко Драшковић их прогања, како тврде, због сопствене одговорности за колапс система у РГЗ, односно због нагомиланих проблема у тој установи који су кулминирали блокадом катастра, а о којима су јавно говорили.

„Као да живимо у зони сумрака, као када би сад неко оптужио Нострадамуса зашто је избио Први, Други светски рат, да је крив зато што је то предвидео. Тако смо сад ми, који смо пре две, три године уназад писали о лошем руковођењу, управљању, 500.000, 800.000 нерешених предмета, и да све то са софтверима што се калеми с брда – с дола, није безбедно, криви што смо то предвидели“, наглашава Зоран Благојевић, председник Независности РГЗ.

Шта се заиста догодило у Републичком геодетском заводу, па је катастар био блокиран скоро месец дана, није познато, иако су представници синдиката то питање, у више наврата, упућивали у отвореним писмима председници Владе и председнику Републике. Синдикалци истичу да се, упркос, суспензијама нису уморили и да ће се због кршења слободе синдикалног организовања и рада обратити међународним организацијама.

ИЗВОР: Н1