Изборник Затворити

СССС ТРАЖИ ПОВЕЋАЊЕ МИНИМАЛЦА ЗА ОВУ ГОДИНУ

Преговори о повећану минималне зараде између послодаваца, синдиката и државе настављају се под условом да се разговара о повећању за други део ове године, најавио је Савез самосталних синдиката Србије (СССС).

Секретар већа СССС Зоран Михајловић прекјуче је рекао за Бету да ће у наставку преговора о повећању минималне цене рада, тај синдикат тражити да се она повећа за другу половину године, уместо да се преговара за 2024, а ако тако не буде, напустиће састанак.

СССС је на преговоре о повећању минималне цене рада, и 19. маја, када су почели преговори, дошао, како је Михајловић рекао, да то тражи за другу половину ове године, а не за 2024, што је тражило Министарство финансија.
Додао је да су разговори почели пошто је на седници Социјално-економског савета (СЕС) донета одлука да се започну преговори о повећању минмалца за другу половину ове године јер за преговоре за 2024. још није време.

Михајловић је рекао да је то јединствен став СССС и синдиката УГС “Независност”.

Он је рекао да синдикати траже да се минимална цена рада са 40.000 динара повећа од 1. јула ове године на 50.000 динара, колико кошта и минимална потрошачка корпа. “У случају да не буде прихваћен наш захтев и напустимо састанак, СЕС ће морати поново да заседа и саопшти какву је одлуку донео, поводом почетка преговора о минималцу”, рекао је Михајловић.