Изборник Затворити

РЕАЛИЗАЦИЈОМ ПРВОГ СЕМИНАРА, ПОЧЕЛА СА РАДОМ СИНДИКАЛНА АКАДЕМИЈА СССС

Akademija

Јуче је званично почела са радом Синдикална академија Савеза самосталних синдиката Србије реализацијом првог семинара, на којем су учествовали представници секција младих и жена Савеза.

На семинару се говорило о значају и унапређењу социјалног дијалога, поступцима и фазама колективног преговарања и уговарању зарада и осталих примања у колективим уговорима, као и утицају пандемије на тржиште рада и материјални и социјални положај запослених у Србији.

Говорећи о овим важним темама, стручни сарадници из Савеза су наводили и нормативне оквире и примере из праксе, док су полазници указивали на њихова искуства и постављали питања од значаја за даљи синдикални рад.

Будући да је реч о првом семинару у оквиру Синдикалне академије, учеснике је поздравио секретар Већа СССС Зоран Михајловић, упознавши их са циљем и значајем Пројекта. Он им је сугерисао да се на прави начин информишу о стању привреде и економије у нашој земљи, да сазнају више о начинима и алатима синдикалне борбе, са циљем да у својим срединама и организацијама утичу на бољи материјални и социјални положај запослених. Михајловић је позвао младе и жене да се што више едукују и охрабре да учествују у одлучивању у својим организацијама и Савезу.

Семинар, на којем је учествовало 26 полазника, организован је у оквиру Синдикалне академије која је део пројекта који Савез самосталних синдиката Србије реализује у сарадњи са Европском конфедерацијом синдиката и уз финансијску подршку Европске уније.

У склопу Академије биће организовано осам едукативних семинара у градовима широм Србије, који имају за циљ јачање капацитета организације и њених чланова за деловање у новонасталим околностима.

Овај велики и јединствен пројекат је од стратешког значаја, не само за Европску конфедерацију синдиката и синдикални покрет, већ нарочито за националне централе, које ће као резултат реализације овог пројекта ојачати капацитете организације и чланова за деловање у новим условима и измењеним индустријским односима.

Поред Синдикалне академије и тема од интереса за синдикални рад, полазници су се упознали и са активностима на изради веб-портала, дигиталне базе чланова и мобилне апликације, која ће омогућити већу видљивост организације у јавности и бољу доступност информација члановима, чиме ће бити повећана ефикасност организације.

Испред Синдиката управе семинару су присуствовале секретар Синдиката и представница у Секцији жена Јелена Арбутина, као и Милица Ђорђевић, представница СУС у Секцији младих СССС.